Diumenge ens arriba una massa d'aire freda a 5500m acompanyada d'una refrescada notable a les capes baixes i mitjanes que ens portarà les primeres nevades per sobre dels 2000m
Portem molts mesos sense veure nevar a les muntanyes més altes de Catalunya, concretament recordareu algun tweet que havia fet fa poc on comentava que portàvem des del 14 de juny sense cap precipitació en forma de neu per sobre dels 3000m. Han sigut molts dies i pels més impacients es feia llarga l'espera.... Doncs bones notícies! Si tot va segons l'esperat, podrem veure neu als cims més alts a partir de diumenge! Voleu saber on, quan i per què? A continuació us ho expliquem!
Les causes
Temperatura a 500 hPa (aprox 5500m):
Si mirem la imatge 1 que correspon a la sortida de les 6z del model GFS per a 500 hPa (uns 5500m), es pot observar com a partir de dissabte es despenja una bossa d’aire fred amb un centre de -22ºC que forma una baixa aïllada en alçada (DANA= Depressió aïllada en Nivells Alts). Si s’observa l’evolució de la DANA es dirigeix cap a Catalunya arribant a la nostra alçada la matinada de dilluns, situant-se el centre a davant la costa gironina amb temperatures a 500hPa inferiors a -22ºC. Si ho comparem amb les temperatures actuals (aprox -14ºC) veiem que la diferència serà notable.
Imatge 1: Evolució de la temperatura (colors i línies negres) i el geopotencial* (línies blanques) a 500 hPa. (font: meteociel.fr)
Si mirem ara en moments concrets fent més “zoom” gràcies als mapes proporcionats per weatheronline.co.uk veiem que ja des de primeres hores de dilluns (imatge 2) tenim temperatures inferiors a -20ªC (a 500 hPa) a bona part de l’est de Catalunya, assolint-se temperatures de -22ºC (a 500hPa) a gran part de Catalunya el dimarts a les 06z (imatge 4).
Imatge 2.- Temperatures a 500 hPa previstes per dilluns a les 00h UTC. (font: weatheronline.co.uk)
Imatge 3.- Temperatures a 500 hPa previstes per dilluns a les 18h UTC. (font: weatheronline.co.uk)
Imatge 4.- Temperatures a 500 hPa previstes per dimarts a les 06h UTC (moment de màxima entrada d'aire fred). (font: weatheronline.co.uk)
Temperatures a 850 hPa (1500m aprox):
Si mirem a 850 hPa (Imatge 5) veiem com també a partir de diumenge les temperatures actuals superiors totes als 10 ºC passaran a ser inferiors totes als 8ºC a gran part del territori, arribant-se a temperatures de 1-2 ºC en zones del Pirineu. Aquest fet juntament amb la DANA, ens farà baixar la cota de neu sensiblement, arribant en moments de precipitació a ser de tan sols 1600m en moments esporàdics però situant-se sempre en forma de neu per sobre els 2000m.
Imatge 5.- Evolució de temperatures a 850 hPa (1500m aprox.). (font: meteociel.fr)
Precipitació:
En quant a la precipitació en una situació de DANA és bastant complicat precisar el lloc exacte i les quantitats que podran caure, almenys amb els models globals (els de pas de malla* més gran). A unes 48h de diferència tindrem més dades dels models mesoescalars amb una resolució més gran i un pas de malla més petit que ens permetran poder tenir més definit on caurà més precipitació. Tot i així els dos grans models (GFS i ECMWF) difereixen una mica, donant-nos el GFS (imatge 6) una entrada més freda però més seca (menys precipitació) i el ECMWF (model europeu, Imatge 7) una entrada una mica més humida i no tant freda. De totes maneres, ambdós models coincideixen en que precipitació i en forma de neu n’hi haurà al Pirineu!
Imatge 6.- Quantitat de neu acumulada fins dimarts a les 18h UTC (20h locals). (font: meteociel.fr)
Imatge 7- Quantitat de neu acumulada fins dimarts a les 18h UTC (font: tiempo.com)
Diagrama d'ensembles:
Si mirem el diagrama d’ensembles* (Imatge 8) on tenim representat a dalt la temperatura a 500hPa, al mig la temperatura a 850 hPa i la precipitació segons GFS, veiem que la baixada serà notable en ambdós nivells sobre Catalunya com ja hem comentat, essent el màxim de baixada a 500 hPa el dimarts al matí tal i com ens mostraven els mapes.
Imatge 8.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu central (font: meteociel.fr)
Cal destacar que la línia groga marca la mitjana climàtica del període 1981-2010. Com veieu, actualment estem per sobre la mitjana, però diumenge, dilluns i dimarts estarem per sota (a 850hPa és la temperatura de referència per a les persones en superfície), per tant... abrigueu-vos!
El resum:
Entre diumenge i dimarts tenim un descens de la temperatura sobretot a 500 hPa (5500m) que ens provocarà una baixada de temperatures que, unit a la DANA que ens afectarà podrà portar lleus enfarinades a les cotes altes del Pirineu (per damunt dels 2000m,esporàdicament 1600m): les primeres de la temporada.
Imatge 9.- Acumulació de neu i pluja segons el model WRT. (font: meteoexploration.com)
Anirem actualitzant via blog i Xarxes Socials!
Bona neu i bona méteo,
Xavi (meteoXaró)
Apunts:
Geopotencial (expressat en mgp = metres geopotencials): dit de forma coloquial i per a fer un símil és l'alçada tenint en compte l'acceleració de la gravetat que no és constant.
Pas de malla: ens referim al pas de malla a la distància entre dos punts del mapa on tenim dades. En els models globals que ens permeten veure a més dies vista, tenim menys punts de dades sobre Catalunya que en un model mesoescalar, el qual conté més punts de dades sobre Catalunya i per tant, ens permet ser més precisos. Els models mesoescalars però, no poden predir a tants dies vista.
Diagrama d’ensembles: és un diagrama que ens mostre les possibles 20 sortides del model GFS amb cadascuna de les sortides amb unes condicions inicials una mica diferents totes elles. Si les línies de les 20 sortides estan molt juntes vol dir que la incertesa de la predicció és gairebé nul·la. Si les línies estan molt separades la incertesa serà molt gran (veure per exemple la diferència entre l’esquerra del gràfic on tenim les línies gairebé juntes per al dia d’avui i en la part més dreta en canvi tenim les línies molt separades, ensenyant-nos així la gran incertesa que tenim a tants dies vista).
コメント