top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Any nou...nevades noves!


Després d'un anticicló que ens ha durat dies i dies... per fi podem anunciar canvis a la vista! Una entrada freda contundent ens arribarà i amb ella possibles nevades a la cara Nord del Pirineu (a totes les cotes) i qui sap...potser alguna sorpresa fora del pirineu!



Hola de nou!


Primer de tot, i abans de començar amb el tema meteorològic, ens agradaria desitjar-vos un feliç any 2019 que esperem que sigui almenys meteorològicament parlant igual de mogut i des de meteoXaró desitgem que ens continueu fent confiança!!!


Dit això, anem a parlar del que possiblement sigui el primer episodi de fred d'aquest hivern 2018-2019!


Per anar fent boca del que pot venir, us posem d'inici el diagrama d'ensembles per Andorra , per a la Catalunya Central i per a Barcelona:



Imatge 1.- Diagrama d'ensembles per a Andorra



Imatge 2.- Diagrama d'ensembles per a la Catalunya Central



Imatge 3.- Diagrama d'ensembles per a Barcelona


A molts de vosaltres us haurà cridat molt l'atenciócel que pot passar entre el 10 i 13 de gener, però anem a analitzar els tres diagrames pas a pas per veure què ens indiquen!



1.- Primer de tot mirem la temperatura a 850 hPa:


Com podeu veure la temperatura, a partir del dia 10 cau per sota la mitjana del període 1981-2010 (línia groga) arribant a valors pròxims als -5 ºC. Com veieu encara hi ha força dispersió pero la mitjana de totes les 20 sortides del model ens està indicant temperatures de -5 ºC al Pirineu i -3ºC a la resta de Catalunya (Cat Central i Barcelona). Traduit als mapes... podem veure l'entrada freda a 850 hPa segons els models GFS (Americà) i ECMWF (Europeu):



Imatge 4.- Temperatura a 850 hPa per al divendres 11 de Gener a les 19h



Imatge 5.- Temperatura a 850 hPa per al divendres 11 de Gener a les 01h



I d'ón prové aquesta massa d'aire fred? Si mirem el mapa isobàric veiem que durant aquests dies tindrem un flux de vents del Nord-Est (més de component nord el dijous 10) gràcies al Anticicló situat sobre les Illes Britàniques i la Depressió situada sobre el sud-oest de la península Itàlica:


Imatge 6.- Mapa isobàric en superfície i geopotencial a 500Z per a dijous 10 de gener, on veiem l'anticicló, i les dues depressions que impulsen aire fred provinent directament de la península escandinava



Imatge 7.- Mapa isobàric en superfície i geopotencial a 500Z per a divendres 11 de gener, on veiem l'anticicló, i l'única depressió sobre Itàlia que impulsa aire fred del centre d'Europa.


Estudiades les peces que ens faran moure l'aire fred... és hora de veure com es mourà aquest aire fred, veureu que el moviment d'aquest aire fred (taca blava) segueix el que hem estudiat i arriba fins a casa nostra:



Imatge 8.- Animació de la temperatura a 850 hPa (segons GFS) on veiem la bossa d'aire fred que es despenja dimecres de la península escandinava, arriba al centre d'Europa i s'extén un dels seus costats cap a la Península Ibèrica.


Sabem que és complicat de veure amb totes les peces de cop, però fixeu--vos primer com es despenja un nucli fosc de la península escandinava cap al centre d'europa i posteriorment s'escampa per europa del sud i arriba fins al nord d'Africa passant una "punta" entre Itàlia i Espanya.


2.- Temperatura a 500 hPa:


En aquesta alçada com veieu en les imatges 1, 2 i 3, tenim molta dispersió entre les diferents sortides del model. El més probable (seguint la mitjana de sortides: color vermell) és que ens arribi una bossa d'uns -25 ºC o potser més freda i tot, cap a casa nostra, ja que el centre de la bossa freda d'uns -34 ºC a hores d'ara segons la sortida principal de GFS se'n va cap a Itàlia. (queden moltes hores encara i per tant la posició d'aquesta bossa pot variar encara, però tot sembla indicar que ens quedarem força al marge). Per a que ho veieu clar us posem l'animació de la sortida GFS en la Imatge 9:



Imatge 9.- Animació segons GFS de l'evolució de la temperatura a 500 hPa.



3.- Precipitació:


Aquest és un tema més complicat. Amb vents del NE provinents de zones continentals, normalment a casa nostra tenim entrades fredes i seques. Tot i així amb aquestes situacions, a la cara nord del Pirineu la nevada pot ser maca ja que tot l'aire "xoca" directament amb el Pirineu i per dir-ho d'alguna manera, tota la humitat que aquesta massa porta, es queda retinguda en la cara nord del Pirineu provocant nevades que molts cops són destacables. Aquest cop però, potser tenim sort i en la cara sud del Pirineu segurament rebem nevada gràcies al jet, que posicionat de forma perpendicular al Pirineu, pot donar "la força" necessària per a que la nevada es pugui extendre en la cara sud del Pirineu (mireu imatge 10).



Imatge 10.- Jet stream segons GFS per a dijous 10 de Gener on veiem que aquest és perpendicular al Pirineu.


I en la resta del territori?


Doncs ara mateix és complicat de dir. De moment tenim pràcticament assegurat el fred i la possibilitat de precipitació a la resta de Catalunya és difícil de predir (esperem models mesoescalars que ens permetin veure si tenim algun rebuf del mediterrani cap a l'interior o la formació d'alguna mesobaixa davant la costa catalana). Tot i així, si mireu els diagrames d'ensembles de les imatges 1, 2 i 3, veureu que hi ha una lleugera discrepància entre les diferents sortides... així que... alguna opció, tot i que remota segurament... hi ha!!


Com diem sempre... hem d'apropar-nos més a l'episodi per anar definint les petites incerteses que tenim... de fet... estem fent predicció per d'aquí 1 setmana! i encara pot variar força la cosa.


Tot i això... ho anirem seguint, però... mireu el model europeu... veu també l'entrada freda!



Imatge 11.- Temperatures a 850 hPa segons ECMWF


I si els grans models e sposen d'acord... moltes evidències deuen veure!;)



En fi, ho anem seguint tot a travées de meteoXaró, en el blog, Twitter, Facebook, Instagram.... i sobretot, qualsevol comentari o aportació és benvingut!:)





Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)




PD. Sabem que és molt #meteoficció, però... aquest mapa ens encanta, veieu quina GRAN bossa FREDA a 500hPa es despenja per al divendres 18? Si passés... ja podriem començar a tremolar! (segur que molt canviarà però és un mapa per emmarcar!;))



26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page