top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Nevada en dos capítols

Demà dijous i sobretot dissabte i possiblement part de diumenge ens esperen nevades a cotes baixes a gran part de Catalunya






Moltes de les bones històries tenen una segona part i segons el que ens indiquen els mapes els darrers dies, estem davant d'un episodi de nevades i fred que pot complir amb escreix aquest guió. Anem a desgranar-lo de la forma més senzilla possible...



Primera part: Nevada al terç sud Dijous


Dijous el dia començarà fred, amb unes mínimes que no baixa`ran tant a primeres hores del matí ja que durant la matinada ens entrarà nuvolositat que frenarà la caiguda de la temperatura durant la nit. Cal destacar que estem escrivint aquest paràgraf i al Xaró s'està ja a -3,5ºC (la temperatura baixa més ràpid que ahir).

A partir de primeres hores del matí ja no són descartables precipitacions al extrem sud del país (zona dels Ports i Ebre) amb una cota de neu realment baixa, rondarà els 200m tot i que no es descarta veure neu a cotes més baixes de forma més anecdòtica (inclús línia de la costa a les zones més meridionals del país). A mesura que avanci el dia la precipitació anirà avançant lentament de SW a NE i durant les últimes hores de la tarda i nit la precipitació en forma de neu sempre per sobre els 200m (amb algunes excepcions) arribarà fins al límit de les comarques de l'Anoia i Alt Penedès. Durant la matinada es retiraria la precipitació i divendres arribarà la pausa entre "parts".


De la nevada de demà però no esperem grans quantitats a excepció de les muntanyes dels Ports i Prades on la nevada pot arribar a superar els 10 cm a 900m i els 5cm als 600m tal i com recullen els avisos del meteocat:



Imatge 1.- Avisos per neu emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya pel 7 de gener del 2021




Segona part: Nevada general dissabte


Justament en la part que creiem que serà la més "sucosa" és on els models segueixen mostrant dubtes de l'extensió, la intensitat i la cota de neu.

Si fem cas a les últimes sortides dels models generals (GFS i ECMWF) veiem que la nevada es repartiria per tot Catalunya essent més abundant al terç sud i oest. Estem parlany d'una nevada que sons alguns models en la serralada prelitoral i interior podríem tenir acumulats destacats (més de 15cm a cotes de tan sols 400m-500m?) justament pel fet que la cota de neu es mantindria més baixa degut al fred captiu degut a la orografia que facilitaria l'estancament de l'aire fred. Tema de cotes encara per determinar però tot indica que la cota de neu començaria també sobre els 200m en la matinada i primeres hores de matí de dissabte pujant per sobre els 600m a la costa i zones properes. En zones del terç oest i interior podria ser inferior als 400m (com diem encara queda i és una aproximació). Durant la nit de dissabte i diumenge la cota podria baixar de nou per sota els 400-300m en el territori.



Com diem però us fem sols una pinzellada ja que els models ballen, queden moltes hores i preferim anar pas a pas.


Us posem acumulats de neu segons els models (GFS 18z, Europeu 12z i WRF-ARW (hem agafat moments diferents on veiem els màxims de neu en la seva extensió ja que alguns models varien de duració i arribada de la precipitació):



Imatge 2.- Acumulat de neu segons GFS per a dissabte a les 19h




Imatge 3.- Acumulat de neu per a diumenge a les 6 UTC segons el model europeu (ECMWF)




4.- Acumulació de neu per als pròxims 5 dies segons el model WRF-ARW



En fi, tenim davant un bon temporal de neu que encara s'ha de definir i tractar d'afinar les previsions en les pròximes hores degut al ball de models (ho veieu en les captures oi?


Anirem actualitzant tant al blog com a les xarxes socials en les pròximes hores i dies!


Ara a gaudir de demà els que tinguin el premi de la neu!



Bona neu i bona méteo,



Xavi



15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page