top of page
Writer's picturemeteoxaro

Per fi moviment!

Un mes... sí, un mes després... per fi podem anunciar canvis! Atents aquest dimecres-dijous-divendres al Pirineu, si busqueu neu nova, n'hi trobareu!





Bona nit! Per fi, com en la foto de dalt... veurem moviment meteorològic en forma de pluges, neu.... A continuació us expliquem els pròxims canvis que veiem!


Anem a dividir el post d'avui en 2 capítols:


1.- Aquesta setmana (alta probabilitat que passi)

2.- La propera setmana (meteoficció, són indicis però possiblement canvii molt)



1.- Aquesta setmana (04 al 08 de març):


Creiem que la millor manera de resumir l'episodi d'aquesta setmana és veure la quantitat de neu que caurà al Pirineu en 3 sectors:


Pirineu Occidental (Baqueira):


Aquí tindrem una nevada moderada dimecres que continuarà de forma més dèbil dijous per acabar divendres de forma minsa durant la matinada. Després, de cara a diumenge i dilluns un altre front podria deixar un pam més de neu. La cota... dimecres començarà alta per acabar dijous divendres pròxima als 1000m.


Imatge 1.- Precipitació en forma de neu que s'espera segons el model ARW-WRF a Baqueira.


Pirineu Central (Andorra):


Aquí el model ens diu que dimecres la nevada serà molt abundant i residual dijous i divendres. De cara a diumenge i dilluns... pocs centímetres s'esperen. Nevada testimonial.


Imatge 2.- Precipitació en forma de neu que s'espera segons el model ARW-WRF a Andorra.



Pirineu Oriental (La Molina):


En aquesta zona del Pirineu la nevada serà molt més dèbil, nevant possiblement solament el dimecres uns pocs centímetres testimonials. De cara a dilluns s'esperen 3 dits de neu nova.


Imatge 3.- Precipitació en forma de neu que s'espera segons el model ARW-WRF a La Molina.



Com veieu... aquesta setmana la nevada més abundant es concentrarà en el Pirineu més occidental, tot i que la nevada arribarà a tota la serralada. Almenys... com a fotografia de postal servirà!:)


I... com és que nevarà més al Pirineu Occidental? Doncs això passa ja que el front que ens creuarà entre dimecres i divendres prové del Nord Oest (NW) i amb el primer que "es topa" a Catalunya és amb el Pirineu Occidental i per tant allà fa la major "descarregada" de la quantitat d'aigua precipitable (en forma de neu a les cotes que ja us hem dit) que porta. Mireu el mapa:



Imatge 4.- Mapa de fronts del MetOffice per a dimecres 6 de Març del 2019 a les 12h


El model Europeu veu una cosa similar, així que si els dos grans apunten a un canvi similar... tenim números de rebre una nevada interessant! Us poso a continuació l'evolució de la precipitació (aigua i neu( segons el model de predicció europeu (ECMWF):




Imatge 5- Precipitació segons Europeu per dijous a les 00h

Imatge 6- Precipitació segons Europeu per dijous a les 06h

Imatge 7- Precipitació segons Europeu per dijous a les 12h

Imatge 8- Precipitació segons Europeu per dijous a les 18h



Finalment... segons el model WRF-ARW els acumulats de neu fins divendres serien els següents, que com veieu, com més a l'Oest (Esquerra) més quantitat de neu tenim:



Imatge 9.- Acumulació de precipitació fins divendres segons el model WRF-ARW





2.- La propera setmana:


I per la propera setmana?


Doncs bé, aquí ja parlem a moltes hores vista, però és innegable que es preveu moviment, els mapes apunten a un possible canvi. Alguns models posen molt aire fred i precipitació (neu a cotes baixes), altres menys fred, altres fred però més sec.... en fi, el que acabi passant serà, però tot apunta a que si podem tenir sorpreses i canvis... tot sigui els dies 13-14-15. Us expliquem de forma breu.



Coneixeu els famosos diagrames d'ensembles? Són diagrames amb diferents sortides (20) per a un mateix model meteorològic partint del mateix moment de les principals variables que ens dicten el temps a preveure: La temperatura a 500hPa (uns 5500m), la temperatura a 850 hPa (uns 1500m) i la precipitació.

La diferència entre les 20 sortides són les petites variacions en cadascuna de les sortides que afecten al temps previst en els pròxims dies. Imagineu-vos que tenim una sortida amb un vent de 180 graus (vent de sud) sobre casa nostra i una altra sortida amb un vent de 170 graus. Sembla petita la diferència però si ho allarguem 10 dies i tracem una línia a 180 graus i una altra a 170 graus partint del mateix punt uns 10 cm, el punt on acabarà la línia serà diferent oi? Mireu un exemple:



Imatge 10.- exemple de trajectories diferents partint del mateix punt.


Suposeu que Catalunya està al punt on arriba la sortida 1: ens tocaria de ple la borrasca que ve del punt inici. Però... si segueix la trajectòria de la sortida 2? Veieu que no? i venen del mateix punt! (punt d'on veiem la borrasca el dia que fem la previsió).


Doncs els diagrames d'ensembles del model GFS ens mostren això i en fa una mitjana de totes les sortides per tenir així una mitjana de totes les possibles sortides i resultats que es veuen en el moment en que es fa la predicció partint de les dades que es tenen en aquell moment.


Dit això... mirem el diagrama per als pròxims dies per al Pirineu. Fixeu-vos en els dies 13-14 i 15. Veieu les temperatures a 850hPa i 500 hPa que tenen algunes línies que arriben a -5 graus i a -35 graus respectivament? amb aquestes temperatures i amb la precipitació que marca a sota... tindríem neu a cotes baixes! (és una possibilitat, però allà està)



Imatge 11.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu Central


Veieu però que la mitjana (línia vermella) encara no arriba als valors d'alguna de les sortides? Com veieu hi ha molta dispersió. En els casos que totes les línies estan juntes tenim molta probabilitat que passi (mireu del 05/03 al 09/03 que totes les línies estan juntes i coincideixen amb la mitjana).


NOTA: La línia groga és la mitjana dels últims 30 anys.


Mireu doncs els ensembles per a la Catalunya Central i Costa. Segons ens marquen, a la Catalunya Central tenim possibilitat de neu (símbol de neu a sota):



Imatge 12.- Ensembles per a la catalunya central



Imatge 13.- Ensembles per a la costa



Finalment per als més fans... us poso les sortides que donarien neu a moltes zones amb cota baixa (model GFS). Com diem meteoficció, però fan goig!:)



Imatge 14.- Geopotencial i pressió en superfície segons GFS per al dimecres 13 a les 07am



Imatge 15.- Temperatura a 850 hPa segons GFS per al dimecres 13 a les 07am



Imatge 16.- Temperatura a 500 hPa segons GFS per al dimecres 13 a les 07am



Digne de veure!



Ho anirem seguint, ara però a gaudir de les enfarinades (i alguna nevada considerable) d'aquesta setmana!



Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page