top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Arriba l'hivern per uns dies!


Una bossa d'aire molt fred directe des de l'àrtic es situarà sobre nostre entre dissabte i dilluns, provocant una baixada de temperatures de més de 10ºC, amb nevades al Pirineu i... a cotes baixes?




Bona nit!!


Davant del que pot ser una situació excepcional de neu que ens il·lusiona molt a tots (tot i que previsions a més de 5 dies són poc fiables) us volem fer una petita introducció i un inici de seguiment del que probablement sigui una entrada molt freda en un mes d'Octubre que ens farà agafar els polars, abrics i la roba de més abrigar durant alguns dies! Us expliquem...


Segons ens mostren els mapes des de fa dies i us hem avançat a twitter (@meteoxaro) a partir de dissabte ens trobarem amb una situació de vents de nord provinents directament del Pol Nord que ens portarà el que a l'hivern coneixeriem com una situació d'onada Polar àrtica (no es considera per la duració (és inferior a 3 dies) i l'època de l'any en la que ens trobem). Aquesta corrent de vents del nord ens portarà aire molt fred en les dues capes que estudiem. Si mireu la següent imatge, veureu que a 850 hPa (aprox 1500m) a Catalunya estarem molt pròxims a 0 graus a tot Catalunya i en gran part del territori en valors negatius (colors blaus al mapa)!



Imatge 1.- Temperatura a 850hPa segons GFS per a dilluns a les 07h (font:meteociel)



Però si això no fós poc, estarem acompanyats d'una massa molt freda a 500hPa (5500m aprox) d'uns -30ºC sobre Catalunya (amb algun valor encara més negatiu) tal i com podeu veure en la següent imatge:



Imatge 2.- Temperatura a 500hPa segons GFS per a diumenge a les 13h (font:meteociel)


SI fem zoom sobre la nostra zona podem veure valors més concrets on veureu que clarament estarem en temperatures pròximes als 0ºC a 850hPa i als -30ºC a 500 hPa:



Imatge 3.- Temperatura a 850hPa segons GFS per a dilluns a les 08h (font:meteociel)



Imatge 4.- Temperatura a 500hPa segons GFS per a dilluns a les 08h (font:meteociel)



Per a què resaltem aquestes temperatures? Doncs per la cota de neu!! En un futur post us explicarem com calcular-la però si fem els càlculs per a una temperatura de 0ºC i un geopotencial de 1400 mgp a 850hPa amb una temperatura de -30ºC a 500 hPa ens surt una cota teòrica de... 650 metres!!!



Imatge 5.- Càlcul de la cota de neu segons meteomaniacos.


De fet, si mirem la cota teòrica per a Igualada segons GFS (última columna)... podem veure que entre dilluns i dimarts la cota de neu podria oscil·lar entre 1050 i 450 metres!


Imatge 6.- Resultats de GFS per a Igualada (veure última columna la cota de neu teòrica). Font: meteo.pt


Amb fred no tenim suficient per a la neu, ja que ens falta precipitació. Normalment les entrades de vent del nord porten molta precipitació a la cara nord del Pirineu però a la resta de Catalunya la precipitació és més aviat escassa. Quedariem a l'espera de la formació d'una mesobaixa (baixa molt petita) davant de la costa catalana que ens aportés aire humit del mar per afavorir la precipitació. Encara queda molt i els models de gran escala són incapaços de veure-ho. Així doncs, tocarà esperar a dijous-divendres quan tinguem dades dels models mesoescalars que ens permetran tenir més resolució per veure si al final tenim vents humits o no!!


Finalment, per a que veieu de que parlem us posem els dos diagrames d'ensembles (un per al Pirineu (cara nord) i l'altre per a la Catalunya Central). La línia groga és la mitjana del període 1981-2010, la vermella és la mitjana de totes les sortides diferents del model i la resta de línies són les sortides del model GFS amb petites perturbacions en els valors d'entrada del model (per exemple variar direcció del vent una mica, modificar algunes dècimes de graus,...). Com veureu, les temperatures previstes estaran molt molt per sota de la mitjana!



Imatge 7.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu (font:meteociel)



Imatge 8.- Diagrama d'ensembles per a la Catalunya Central (font:meteociel)


A destacar que en aquests diagrames, com més juntes estiguin les línies, més probabilitat que passi!


Ens anem actualitzant, la situació promet i molt!



Bona neu i bona méteo,


Xavi (meteoXaró)

28 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page