top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Breu predicció per a les properes hores

Updated: Oct 27, 2018

La situació és complexa, tenim molta incertesa pel que pot passar sobretot diumenge, ja que la possible formació d'una baixa al Mediterrani ens pot portar precipitació de cara a les primeres hores de diumenge que amb l'aire fred que hi haurà i el geopotencial tan baix que tindrem pot donar lloc a petites nevades en llocs pot habituals per sobre dels 600-700m!


Hola!


Us farem un breu post amb els mapes que tenim actualment. Per començar i per tal de treure la intriga de cop, us posem l'última sortida del model ARPEGE amb l'acumulació de neu que pronostica:


Imatge 1- Acumulació de neu segons el model ARPEGE per dilluns a les 16h


Com podeu veure en la imatge 1 segons el model ARPEGE tindríem precipitacions a la Catalunya Central (zona de l'altiplà central i Vic) en forma de neu provocant una lleu enfarinada. Tema a part seria la serra de Prades i Montseny on els gruixos en cotes altes podrien superar fàcilment els 10cm. I...encara més a part Pirineu i prepirineu on els gruixos superarien amb facilitat els 50cm arribant vora al metre de neu en algunes zones! Certament si això es es complís...seria la primera GRAN nevada de la temporada!!


Però per a que es produís aquesta nevada en cotes poc habituals hauria de formar-se una baixa davant la costa catalana que ens aportés la suficient humitat per a que durant el diumenge amb el màxim de fred es produissin les preciptacions. Com hem dit però molts models no la veuen. Un dels models que la veu és l'ARPEGE tal i com podeu veure en la imatge 2:



Imatge 2- pressió en superfície segons el model ARPEGE. Hi observem la baixa davant la costa catalana


Ara bé, suposant que es produís... Quan seria? Us expliquem la cronologia:


La nevada al Pirineu arrencaria la matinada de dissabte amb cotes elevades (per sobre dels 2000m) i intensificant-se amb el pas de les hores i baixant la cota per sota dels 900m cap a final del dia. A la resta del país les precipitacions serien cada cop més intenses i extenses a mesura que transcorregués el matí, essent el moment de més precipitació i més extensió dissabte migdia. Cotes de neu llavors encara molt altes. A partir de la tarda les pluges es nirien enretirant de la metitat oest quedant més restringides a la meitat est de catalunya per pràcticament desaparèixer durant la nit.


I la part bona?


La "festa" arribaria a primeres hores de diumenge, quan tindríem el màxim de fred a sobre i quan, un cop formada la baixa, tindríem suficient humitat. A partir de llavors al terç oest i en les zones indicades abans (altiplà central) es produirien les precipitacions en forma de neu amb una cita que entre la matinada de diumenge i diumenge migdia podria baixar per sota dels 700m! Passat el migdia la nevada quedaria restringida al Pirineu on comtinuaria nevant feblement la resta del dia. Finalment de cara a dilluns al matí es produirien les nevades a la part de Vic i Girona amb cota també relativament baixa (700-800m).


Gràficament podeu veure el resum en aquesta animació, on les zones ratllades corresponen als llocs on la precipitació seria en forma de neu:



Imatge 3.- Animació de l'evolució de precipitació segons ARPEGE


Altres mapes però no veuen la neu en cotes baixes degut a que no veuen la formació de la baixa. Un exemple el veiem en el model WRF-ARW de meteoexploration:



Imatge 4- precipitació segons el model WRF-ARW


Així doncs tocarà esperar a veure què succeeix! Ens anem actualitzant!


Bona neu i bona méteo,


Xavi (meteoXaró)




----------------------ACTUALITZACIÓ 27/10/2018 a les 18h----------------------


Bona tarda, serem molt breus:


Es confirma el pronòstic, ARPEGE segueix veient precipitacions en forma de neu fora del Pirineu de cara a diumenge 28/10 de matinada i matí amb cotes de 600-800m a la serra de prades(fins a més de 20cm en cotes altes) i part de l'altiplà central (acumulats que varien entre 1 i 8 cm). AROME també veu precipitació fora del Pirineu en forma de neu però essent menys intensa i sols testimonial

Imatges:



Imatge 5.- Acumulació de neu segons ARPEGE fins diumenge a les 16h (sortida 12z)



Imatge 6.- Acumulació de neu segons AROME (sortida 06z)*



El veredicte... demà al migdia!


Bona neu i bona méteo,


Xavi (meteoXaró)


* A l'hora d'actualitzar el blog encara no havien sortit els mapes AROME de la sotida de les 12z.

29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page