Es presenta una setmana moguda, amb precipitacions generals a tot Catalunya que molt probablement superin els 100mm a gran part del territori amb zones on probablement es puguin superar els 200mm.
Bona tarda,
Tenim per davant un temporal de vent, pluja i onades de primeríssima divisió. Si els mapes no canvien de cara a dimarts i dimecres podem recuperar bona part dels litres de pluja que ens falten per entrar dins la mitjana anual de precipitacions en gran part del nostre territori. Anem a explicar aquest espectacle que ens ha d'arribar el més detallat possible com sempre mirant els ingredients que necessitem per a un temporal d'aquest nivell:
1.- Fred en alçada:
Un dels primers factors que necessitem per a que es formin núvols i tempestes és facilitat per a que l'aire calent i humit de les capes baixes de l'atmosfera pugui pujar fàcilment cap amunt per tal de condensar-se i formar el núvol. Per a que la formació de núvols pugui ser més senzilla el que necessitem és que hi hagi molta diferència de temperatura entre la part inferior de l'atmosfera i la part superior. Per això, quan una massa d'aire freda en alçada ens arriba, l'aire calent en les capes baixes té més capacitat per pujar i com en un altre post explicarem al pujar es saturarà d'humitat i es formarà el núvol per a la futura pluja que caurà. En aquest episodi el que podem veure és que a 500 hPa (uns 5500m) tindrem una massa d'aire freda que es despenjarà d'un gran solc d'aire fred (un solc és la forma de V que presenten les anomenades vaguades/tàlvegs que formen la circulació general de l'atmosfera i l'anomenat front polar, que no és res més que zones amb baixes pressions en alçada (també baix geopotencial) acompanyades d'aire fred). Aquesta bombolla d'aire fred anirà recorrent l'oest de la península ibèrica passant pel sud de la península i pujant per la costa mediterrània fins a nosaltres. Segurament ho veureu millor en la següent animació on els colors són la temperatura a 500 hPa:
Imatge 1.- Geopotencial i temperatura a 500hPa segons el model GFS
2.- Aportació d'humitat:
En el aquest punt volem parlar de l'element indispensable per a que tinguem precipitacions: l'aigua. Per a que plogui necessitem humitat suficient per a que el núvol es pugui formar, es torni dens i finalment precipiti. Les fonts d'humitat són vàries però en aquest cas en tenim una de molt clara, i és la injecció d'aire humit en superfície. Aquest aire humit provindrà del mar mediterrani ja que tindrem uns corrents d'aire d'orígen marítim cap a terra que, un cop es trobin amb el gradient de temperatura (diferència de temperatura entre les diferents alçades que hem explicat en l'anterior punt) sobre nostre i amb l'ajuda de la nostra orografia (les serralades que tenim provoquen que quan el vent és força perpendicular a elles, aquest pugi ajudat pel pendent de les muntanyes), aquest vent humit pugui pujar amb facilitat i per tant es saturi i formi el núvol i tingui tot el combustible necessari per poder ploure amb ganes. Com veiem que això succeirà, doncs perque es crearà una baixa en superfície entre les illes balears i la costa peninsular que farà que els vents vagin en el sentit mar-terra. Mireu les imatges i recordeu que en les depressions a l'hemisferi nord el vent gira en sentit antihorari respecte al centre de la depressió:
Imatge 2.- Pressió en superfície segons model GFS. Imatge del que s'espera per a dimarts a les 20h.
A continuació us posem les fletxes del sentit del vent en aquest moment i després ho comprovem en el sentit que ens diuen els mapes de vent previst:
Imatge 3.- Direcció del vent en la situació de la imatge 2
Imatge 4.- Direcció del vent segons GFS el dimarts a les 23h
Com veieu en la simulació del vent aquest té un component de mar a terra amb força intensitat. Cal destacar que a més aquest vent tindrà molt recorregut marítim i per tant, vindrà molt carregat d'humitat. Si fem zoom invers a la imatge anterior veurem clarament el llarg recorregut marítim d'aquest vent:
Imatge 5.- Exemple del recorregut del vent segons GFS el dimecres a les 02h.
3.- Aire càlid en superfície:
Molt lligat amb el primer punt, en aquest cas també tindrem un front càlid en superfície i a 850 hPa (1500m aprox) que ens portarà temperatures elevades en aquelles alçades que faran que l'aire que ha de pujar encara estigui més calent que l'aire de sobre amb el que serà encara més senzill pujar per tal de saturar-se i condensar-se per formar els núvols necessaris. Això ho podem veure clarament en el mapa de fronts del metOffice i en el diagrama d'ensembles, on veiem que entre dimarts i dimecres a 850 hPa la temperatura té un augment sobtat:
Imatge 6.- Front càlid que entra per l'est de Catalunya amb el centre de la depressió al sud oest balear
Imatge 7.- Diagrama d'ensembles on es veu la irrupció de l'aire càlid a 850hPa (també té el seu reflex a 500hPa tot i que no sigui tant marcat
I... tot això en què desemboca?
Doncs en un episodi amb una precipitació que pot ser molt abundant per tots aquests 3 factors ja que la inestabilitat serà acusada i el "motor" tindrà prou "combustible" com per generar-nos pluges abundants. Els diversos models així ho estimen. Mireu per exemple l'acumulació segons GFS (és una sortida determinista, encara falten massa hores com per concretar (si no mireu la dispersió que hi ha en les línies de precipitació del diagrama d'ensembles de la imatge 7 (aquest diagrama mostra les diverses sortides que poden succeir variant algunes condicions inicials a l'hora de simular)):
Imatge 8.- Acumulació de precipitació fins dijous a les 14h segons GFS
Així doncs preparem-nos per un temporal dels bons! Queden massa hores i per tant... caldrà anar seguint-ho per saber l'abast, cotes de neu (sí, neu ja que podem parlar de neu per sobre els 2500m en alguns moments) i intensitat i acumulació final. Queden encara moltes hores i per tant els mapes han d'anar afinant-se!;)
Bona neu i bona méteo,
Xavi (meteoXaró)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PD. Aquesta nit i demà el matí podem tenir pluges en molts indrets de Catalunya, sobretot pirineu, prepirineu a primeres hores de la nit i de cara a demà al matí es poden generalitzar més i afectar sobretot punts del litoral i prelitoral amb quantitats entre 5 i 20mm. Un vermutet del que cindrà la pròxima setmana!;)
Imatge 9.- Front fred que avui i demà ens afectarà segons MetOffice
Comments