top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

DANA a la vista: Grans tempestes ens esperen!!

L'arribada d'una DANA amb aire fred en alçada juntament amb la formació d'una depressió mediterrània ens portaran un temporal de pluja i tempestes intenses



Bona tarda!


Després d'un temps d'inactivitat, tornem amb un escenari molt engrescador però alhora força imprevisible! Anem a explicar-ho!


Segur que aquests dies heu sentit molt a parlar de DANA, gota freda, aiguats... doncs sí portem uns dies amb l'atmosfera una mica mogudeta (ja era hora!) i aquest cop ens arriba una bossa d'aire fred en alçada acompanyada d'una baixa aïllada a 500 hPa i d'aquí el nom de DANA (Depressió Aillada en Nivells Alts). Què vol dir això? Us fem un ràpid resum del que és i en un altre post us detallarem més aquest concepte.


Normalment, a 500hPa mesurem el geopotencial i d'alguna manera es pot dir que el bon temps va associat a valors alts de geopotencial a 500 hPa (superors a 5500 mgp) anomenats dorsals. El mal temps en canvi, està associat a valors baixos de geopotencial anomenats tàlvegs (vaguada en castellà). Un exemple el veureu en aquesta fotografia d'un mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió en superfície on ens hem de fixar en els colors que ens marquen el geopotencial. Si mireu la llegenda i observeu la figura veureu que el tàlveg en forma de V té un geopotencial inferior que la resta:



Imatge 1.- Explicació tàlveg i dorsal



En alguns casos però els tàlvegs es recargolen i s'acaba aïllant la part inferior del tàlveg, quedant "la punta" despenjada de la V i quedant-se com una depressió aïllada a 500 hPa (d'aquí el nom de DANA). En lamajoria dels casos també, aquesta DANA porta associat en el seu interior una bossa d'aire fred que quan arriba en zones on en superfície tenim temperatures més càlides es produeix un gradient de temperatura molt important comportant-nos tempestes. Mireu la DANA que es despenja del tàlveg anterior i sobretot la bossa d'aire fred que conté al seu interior:



Imatge 2.- DANA aillada en la zona on hi havia el tàlveg abans



Imatge 3.- Bossa d'aire fred associada a la DANA anterior (com veieu està en la mateixa posició)


Així doncs si ara us ensenyem els mapes amb la DANA que se'ns ve a sobre us serà molt fàcil identificar-la en el mapa:



Imatge 4.- Geopotencial i temperatura a 500 hPa segons GFS 06z 09/09/19. S'hi pot observar el baix geopotencial i les baixes temperatures associades.


En aquest cas però hem de tenir en compte que en superfície es forma una baixa entre Catalunya i les illes balears que ens portarà la inestabilitat suficient en superfície i els vents de component marítim que alimentin el sistema d'humitat i per tant les tempestes siguin encara més efectives.



Imatge 5.- Pressió en superfície i geopotencial a 500 hPa segons GFS 06z 09/09/19 on podem observar la DANA i la baixa en superfície.


Així doncs amb tots aquests elements tenim servit un temps inestable i depenent de la posició final de la DANA i la convergència dels vents en superfície tindrem zones on hi hauran forts aiguats i zones on les precipitacions seran més minses. Els diversos models no es posen d'acord en aquests aspectes i tal i com podeu veure en l'acumulació de precipitació d'AROME i ARPEGE (imatges 6 i 7) la loteria pot caure en zones molt diverses. A coneixement propi i i segons veiem en els diversos avisos de meteocat (imatges 8 a 11) creiem que en la zona litoral els aiguats seran importants degut a la gran quantitat d'humitat que acumularà i a la possible convergència dels vents.



Imatge 6.- Acumulació de precipitació fins demà dimarts a les 20h segons el model AROME en la seva sortida 06z.




Imatge 7.- Acumulació de precipitació fins demà dimarts a les 20h segons el model ARPEGE en la seva sortida 06z.




Imatge 8.- Avisos meteocat per intensitat de pluja per avui dimarts entre les 18h i les 00h.






Imatge 9.- Avisos meteocat per intensitat de pluja per demà dimecres. Destaquen els avisos de nivell 5 per al litoral central.




Imatge 10.- Avisos per acumulació de pluja per avui dimarts




Imatge 11.- Avisos per acumulació de pluja per dimecres 10


Com veieu la situació no és simple, els forts aiguats (amb altes intensitats de precipitació) i les acumulacions d'aigua seran importants. Però no tot és aigua el que caurà. Associat amb l'aire fred que tindrem, es produiran les primeres nevades de la temporada al Pirineu! Sí, NEVADES! Amb una cota que oscil·larà entre els 2000 i els 2200m que deixarà gruixos importants en cotes altes del Pirineu (fins a 25cm!!). Mireu l'acumulat previst pels companys de meteoexploration en la imatge 12!





Imatge 12.- Acumulació de precipitació (aigua i neu) segons el model WRF-ARW per als pròxims 3 dies.


En fi un sarau del bo i amb força incertesa! Tocarà fer seguiment a les nostres xarxes socials per anar seguint al moment les prediccions instantànies i l'evolució de l'episodi!



Bona neu i bona meteo,



Xavi



PD. Incertesa vista en els famosos diagrames d'ensembles per al Pirineu i per BCN. Com veieu... molta incertesa i... potser no tot acaba aquí... per als pròxims dies podem tenir més precipitacions! Ho seguirem!;)




Imatge 13.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu



Imatge 14.- Diagrama d'ensembles per a la costa central

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page