top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

I per fi nevades!



Després de tants dies de calma meteorològica, amb temperatures per sobre la mitjana, boires i sense cap tipus de precipitació... demà ens arriba un front que ens deixarà nevades "interessants" al Pirineu amb una cota de neu que rondarà els 1400-1200m.



Imatge 1.- Acumulació de precipitació per als propers 3 dies (destaquen els més de 25cm en tota la cara nord del Pirineu)



I qui és el culpable? Doncs un front fred atlàntic que ens creuarà per damunt el territori al llarg del dia demà tal i com podeu veure en la imatge 2:


Imatge 2.- Mapa de pressió en superfície i fronts per a demà dijous a les 12h



Com podem veure en el diagrama d'ensembles de la imatge 3 veiem els diversos fronts que ens creuaran els propers dies, el primer dijous i l'altre diumenge i dilluns. En ambdós fronts podem veure la baixada de temperatures a 850 hPa i 500 hPa que serà conseqüència de l'aire fred que porten aquests front darrere (d'aquí el nom de front fred)


Aquest front ens portarà precipitacions durant tot el dia que al vespre es quedaran restringides a la cara nord del Pirineu i que podran durar fins divendres al migdia a les zones més de nord de la serralada.


Si parlem de precipitacions... Els diferents models ballen una mica, com hem vist en la figura 1 tenim més de 25cm en la cara nord del Pirineu, però altres models ens marquen menys precipitació (mireu imatges 3- Model AROME i 4- Model ARPEGE).



Imatge 3.- Precipitació en forma de neu acumulada al Pirineu durant l'episodi segons el model AROME. Com podem veure en aquest model amb prou feines arribem als 20cm en la cara nord.



Imatge 4.- Precipitació en forma de neu acumulada al Pirineu durant l'episodi segons el model ARPEGE. Com podem veure en canvi, en aquest model tenim zones amb acumulacions superiors als 40cm


Com podeu veure els diferents models donen quantitats de precipitació de neu diferents. Això és degut a que segons el model es té en compte la possibilitat de retenció de nevada en la cara nord un cop hagi passat el front i altres no. També cap la possibilitat de corrents d'aire més allevantats que aportin més humitat marítima i per tant més precipitació que afavoriria a la cara sud del Pirineu. La resposta correcta? Com sempre la realitat dirà, és la gràcia de les previsions!:)


Però les nevades no acaben aquí!! De cara a diumenge un altre front fred ens creuarà per sobre aportant-nos noves nevades amb una cota de neu inicialment més alta però acabant amb una cota similar a la de demà dijous.



Imatge 5.- Mapa de pressió en superfície i fronts per a diumenge a les 12h on veiem el front fred entrant per l'oest de la península ibèrica




Imatge 6.- Diagrama d'ensembles per Andorra on veiem els diversos fronts que ens creuran els propers dies amb la baixada de temperatures a 850 hPa i 500 hPa per a cadascun dels fronts



Així que ja ho veieu, les pistes d'esquí per fi podran rebre nevades, fabricar neu de canó i poder obrir més pistes, que falta feia! I per a qui no li agradi esquiar... sempre un paisatge nevat és maco i per les zones on no nevarà... almenys el canvi de massa d'aire i la pluja netejarà l'ambient anticiclònic!



Ho anirem seguint com sempre des de meteoXaró!



Bona neu i bona méteo,





Xavi (meteoXaró)

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page