top of page
Writer's picturemeteoxaro

Possibles GRANS canvis a la vista!



Bona nit!


El post d'avui és escrit una mica amb la il·lusió que ens generen la majoria de mapes que estan sortint aquests dies i és que la majoria de models (sobretot els més grans i importants) ens coincideixen en una cosa: Episodi FRED i amb possible precipitació (llevantada?) per als pròxims dimarts/dimecres/dijous de la setmana vinent.


Resumint... Possibles nevades en zones poc habituals a la vista!




Comencem l'anàlisi i ho farem mirant els mapes del model GFS en la seva sortida d'avui a les 12z primer de tot amb el moviment de les grans peces que ens afavoriran el possible canvi que ens ve endavant.


Aquests dies (i gairebé des del darrer 17 de desembre) estem sota la influència del ja "pesat" anticicló que ens ha portat un temps més aviat sec (sols ha nevat per cues de front al Pirineu (veure post anterior)) amb moltes boires, inversió tèrmica i migdies suaus:



Imatge 1.- Altes pressions dominant la nostra regió (model GFS)


Aquestes altes pressions en superfície i a 500 hPa el que han fet és de barrera a totes les perturbacions que volien acostar-se a casa nostra, desviant-les pel nord d'europa i fent-les caure, un cop passada la nostra zona, cap a l'europa central i central.


Però això ja s'ha acabat! De fet, si analitzem els índexs AO i NAO (explicat en un post anterior) el que ens indiquen és una ruptura d'aquest patró, enretirant-se l'anticicló cap a l'oest i després ascendint i expandint-se molt a l'oest de la nostra zona, facilitant així el "tobogan" de baixes pressions i la facilitat de descens d'aire fred cap a les nostres latituds. Fixeu-vos en les imatges 2 i 3 (AO i NAO) i en l'animació de la imatge 4 on veureu clarament el moviment de les altes pressions que us hem comentat:



Imatge 2.- Índex AO on veiem la tendència negativa d'aquest indicador a partir del 16 de gener, cosa que ens indica l'alta probabilitat que hi hagi anticicló en la zona polar i per tant possibles desallotjaments d'aire fred cap a casa nostra



Imatge 3.- Índex NAO on veiem la possible tendència negativa d'aquest indicador a partir del 16 de gener (certament encara no està clar del tot però tendeix a valors negatius amb el temps) , cosa que ens indica la probabilitat que l'anticicló ens deixi d'afectar de forma tant directa




Imatge 4.- Animació de la previsió segons GFS del moviment de les altes pressions que hem descrit anteriorment on veiem que aquestes es retiren de casa nostra cap a l'oest i posteriorment s'estiren cap al nord facilitant la circulació de baixes pressions i aire fred cap a casa nostra.


Un cop analitzades les tendències generals dels grans indicadors, i tot i que queden massa hores i segurament res del que us ensenyem ara serà tal i com ho veiem actualment, us mostrarem els últims mapes i una explicació del que pot ser l'episodi del 22,23 i 24 de gener. Agafeu-vos a la cadira...



Evolució de la pressió a nivell de superfície i a 500 hPa:


Com podeu veure en l'animació de les imatges 5 i 6 (meteociel no ens deixa ajuntar els mapes de 0-192h amb els posteriors) veiem que el moviment de l'anticicló ja explicat afavoreix un tàlveg (baixes pressions en color blau en forma de "V" inicialment que finalment s'acaba partint i quedant-se una "Bombolla" aïllada sobre la península) a 500 hPa i l'apropament fins que ens cau a sobre ben bé d'una baixa en superfície que finalment es col·loca entre la costa catalana i les illes balears:



Imatge 5.- Animació Geopotencial a 500 hPa i la pressió a nivell de superfície segons la sortida 12z de GFS (part 1)



Imatge 6.- Animació Geopotencial a 500 hPa i la pressió a nivell de superfície segons la sortida 12z de GFS (part 2)


La posició d'aquesta baixa serà clau, ja que si finalment es situa tal i com indica aquesta sortida de GFS tenim molts números de tenir una llevantada sobre Catalunya, que com molts sabreu, és el tipus de precipitacions amb vents més favorables per a tenir grans quantitats d'aigua (i neu) sobre Catalunya.



Evolució de la temperatura a 500 hPa:


Com podeu veure en l'animació de les imatges 7 i 8 una bossa d'aire fred amb cors de -34ºC es despenja fins a situar-se sobre la península ibèrica. A nosaltres no ens tocarà el centre de l'aire fred segons aquesta sortida, però farà suficient fred (-32ºC) com per tenir cotes de neu baixíssimes.



Imatge 7.- Animació de la temperatura a 500 hPa segons la sortida 12z de GFS (part 1)



Imatge 8.- Animació de la temperatura a 500 hPa segons la sortida 12z de GFS (part 2)



Evolució de la temperatura a 850 hPa:


Com podeu veure en l'animació de la imatge 9 a 850 hPa estarem amb temperatures entre 0 i -3 ºC sobre Catalunya cosa que com la baixa temperatura a 500 hPa afavorirà que la cota de neu sigui baixíssima!


Imatge 9.- Evolució de la temperatura a 850 hPa segons GFS en la seva sortida de les 12z



Pressió en superfície + geopotencial a 500 hPa + temperatura a 500 hPa + temperatura a 850hPa...


Si sumem tots els factors descrits.. tenim la precipitació i el fred... per tant.... podríem tenir nevades... doncs segons GFS en la seva sortida de les 12z l'evolució de la quantitat de neu acumulada (en cm) és la que us poso a continuació:


Imatge 10.- Evolució de la quantitat de neu acumulada segons la sortida 12z de GFS



Nevada bonica oi?



Doncs... com us dèiem el model Europeu també ho veu així! Mireu sino l'evolució de la precipitació (us posem instantànies ja que no disposo d'animació) :



Imatge 11.- Precipitació segons ECMWF per al 22 de gener a les 18h

Imatge 12.- Precipitació segons ECMWF per al 23 de gener a les 00h

Imatge 14.- Precipitació segons ECMWF per al 23 de gener a les 06h

Imatge 14.- Precipitació segons ECMWF per al 23 de gener a les 12h


Imatge 15.- Precipitació segons ECMWF per al 23 de gener a les 18h


Imatge 16.- Precipitació segons ECMWF per al 24 de gener a les 00h


Imatge 17.- Precipitació segons ECMWF per al 24 de gener a les 06h



Com a resum del ECMWF... us posem la quantitat de neu acumulada que preveu aquest model:



Imatge 18.- Acumulació de neu segons ECMWF el 24 de gener a les 12h



Finalment i per acabar... per a que veieu que la cosa encara no està del tot clara i hi ha dispersió (tot i que els models ens apunten a un canvi de temps fred i possiblement plujós/nivós) us posem els diagrames d'ensembles del Pirineu (imatge 19), Catalunya Central (imatge 20) i Costa Central (imatge 21):



Imatge 19.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu


Imatge 20.- Diagrama d'ensembles per a la Catalunya Central


Imatge 21.- Diagrama d'ensembles per a la Costa Central


Com veieu de cotes no hem parlat... encara queda molt i preferim no fer especulacions, però mapes en mà...als 200-300m fàcilment podriem veure neu. A la línia de la costa... podria ser!:)



Enfi... els que ens seguiu per les nostres xarxes socials anireu veient els comentaris que anem fent a cada sortida dels models!;)



Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)





PD. Pels més avispats... sí, aquest cap de setmana nevarà al Pirineu amb cotes 1200m divendres baixant a 800m. Us adjunto neu acumulada segons model WRF-ARW ;)






85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page