top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Resum per a les properes 24 hores!


Bona nit!


Us farem un breu resum del que succeirà les properes hores...


Finalment el canvi el tenim aquí, però com bé indicàvem en l'anterior post... les previsions a llarg i mitjà termini no es poden agafar al peu de la lletra ja que tot i que la tendència es pot entreveure, els efectes al detall són molt imprevisibles.... Resumint, fred en farà, neu al pirineu... MOLTA, però neu fora del Pirineu i en cotes baixes... bé expliquem-ho!




Si us enrecordeu del post anterior, els mapes ens marcaven una entrada MOLT freda a 500 hPa (uns 5500m) i 850 hPa (uns 1500m), les dues temperatures que agafem com a referència per a calcular la cota de neu en un indret.


Doncs bé, fred en farà, però no tant com aquells mapes indicaven.... i de precipitació... doncs no es formarà cap llevantada, ja que al ser un temporal de nord, els nostres amics Pirineus es quedaran tot el pastís de neu i en la resta del territori tindrem ruixats aillats. I... aquests ruixats es produiran poc abans que ens entri l'aire més fred, així que tot i que farà fred en el moment dels ruixats, aquest no serà suficient com per veure nevar a cotes inferiors als 500-600m.


Però tot i així veurem nevar (de forma testimonial) en algunes zones fora del Pirineu! Us expliquem a continuació:


Temperatures a 500 hPa:


A continuació en les imatges 1, 2 i 3 veureu l'evolució de les temperatures a 500 hPa. Com veureu la part més freda ens queda massa a l'oest i en la resta de Catalunya tindrem temperatures de -25 a -29 ºC (més fredes com més cap a l'est estem).


El més curiós de tot que podeu observar és que demà a les 6h farà més fred a 500 hPa que a les 12 i a les 18h. Això és degut al moviment de la massa d'aire a 500 hPa que anirà reculant durant el dia de demà.


Imatge 1.- Temperatures a 500 hPa per a demà a les 06h segons GFS


Imatge 2.- Temperatures a 500 hPa per a demà a les 12h segons GFS


Imatge 3.- Temperatures a 500 hPa per a demà a les 18h segons GFS



Temperatures a 850 hPa:


A 850 hPa veiem que finalment la massa d'aire més freda ens arriba entrada ja la matinada de dimecres a dijous. Durant el dia de demà començarem amb temperatures pròximes als -1ºC a 850 hPa a gran part de Catalunya però cap a mig matí-migdia les temperatures en aquesta alçada pujaran transitòriament uns 4 o 5 graus a tot el centre i sud de Catalunya, cosa que ens dispararà la cota de neu pròxima als 1000 metres. Al Pirineu i a l'extrem nord est de Catalunya les temperatures es mantindran a la banda baixa del termòmetre i la cota de neu es mantindrà baixa durant tot el dia (aprox 400m). A la tarda però ens entrarà la massa d'aire més freda però llavors les precipitacions ja quedaran restringides al Pirineu.


En la imatge 4 veureu perfectament l'evolució que estem dient:

Imatge 4.- Evolució de les temperatures a 850 hPa segons GFS




Precipitacions:


Respecte les precipitacions, podem dir que aquestes es produiran durant aquesta matinada i fins a mig matí de demà a punts aïllats de Catalunya, després el vent (que per cert en farà i MOLT) s'endurà els núvols i solament quedaran restringits al Pirineu on la nevada serà molt importnat.


Un bon resum de les possibles nevades (que recordem es poden produïr de matinada i fins a mig matí de demà) el trobem en l'acumulació de neu que ens diuen els models mesoescalars AROME i ARPEGE. Us posem les acumulacions de neu que ens dónen aquests models:



Imatge 5.- Acumulació de neu segons AROME fins dijous a les 00h


Imatge 6.- Acumulació de neu segons ARPEGE fins dijous a les 00h


Com veieu la major part de precipitació es concentra en el Pirineu, Prepirineu i punts de la Catalunya interior i Massís dels Ports.



Finalment, prop del Xaró, a Igualada trobem el resum de la cota de neu i les precipitacions en la taula que ens mostra meteo.pt el qual ens diu que en el moment de precipitació (columna prec) la cota de neu (última columna) estarà en un principi als 550 metres però després pujarà ràpidament als 1050m.

Imatge 7.- Taula de valors de GFS segons meteo.pt per a Igualada



Per cert... la nevada als Pirineus pot ser MOLT IMPORTANT els pròxims dies. Mireu sinó el que estima el model ARPEGE de neu acumulada des d'avui fins diumenge... acumulacions pròximes als 2 metres!!!


Imatge 8.- Acumulació de neu segons ARPEGE fins diumenge a les 07h



I els pròxims dies....


Deixem que els ensembles parlin, farem un post explicant-vos amb més detall! però recordeu... venen dies de fred! Així que tocarà abrigar-se!;)




Imatge 9.- Ensembles per al Pirineu




Imatge 10.- Ensembles per a la Catalunya Central




Imatge 11.- Ensembles per a la Costa Central



Com veieu té pinta de presentar-se nou moviment! Veurem! De moment si esteu en les zones privilegiades amb possibilitat de veure caure neu... disfruteu i si us enrecordeu... envieu-nos fotos a les nostres xarxes socials!;)


Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page