top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Llevantada de primera Categoria amb neu, vent, pluja i temporal marítim els pròxims 3-4 dies!

Catalunya serà terra de xoc de masses d'aire fredes primer i humides i més càlides després, cosa que crearà un mix de fred i nevades en cotes baixes al principi i molta, MOLTA pluja després. Anem a explicar-ho!


Bona tarda!


Estem a les portes d'un canvi de temps molt marcat i molt important en les properes hores. Partim d'un llarg període anticiclònic en el que hem tingut les típiques boires hivernals a l'interior i temps més càlid i assoleiat a la costa i Pirineu. Tot això canviarà i és que ens arriba primer de tot una massa freda provinent del continent bastant més freda fent-nos baixar la temperatura de forma considerable a les zones de muntanya i a la resta del país ens farà baixar la cota de neu de forma abrupta entre diumenge i primeres hores de dilluns. Si mireu en la primera imatge, veureu l'entrada freda que tindrem a 850 hPa (recordeu que són aproximadament 1500m):



Imatge 1.- Evolució de la temperatura a 850 hPa segons GFS.


Si us fixeu, l'aire fred arriba ja diumenge i és en les últimes hores de dilluns i sobretot dimarts que ens entra l'aire més càlid que ens fa pujar la temperatura i per tant la cota de neu. Aquesta entrada de dimarts però serà la que portarà més humitat i serà la que ens porti les grans quantitats de precipitació que s'esperen per aquests dies.


Veient aquest aire fred... anem a mirar primer de tot les cotes de neu previstes per diumenge nit i dilluns, que són els moments en els que tenim més aire fred. A continuació us pengem en fotografies, l'evolució de la cota de neu calculada pel model WRF del meteocat. Si llegiu la llegenda de colors de sota, sabreu aproximadament la cota de neu en la vostra zona. Com veureu, tindrem gran part de Catalunya amb una cota de neu pròxima als 400m, amb zones en les que la cota pot ser inferior a 200m. Així doncs, observeu l'evolució i anem a mirar si en la zona on més ens interessi, almenys tenim el suficient fred com per saber si en cas de caure algo... podria ser neu! Per a fer-ho més fàcil, i poder fer vosaltres mateixos una previsió de la vostra zona, en cada mapa horari de cota de neu, us adjuntarem a sota la precipitació prevista en el mateix interval de temps. Si us coincideix la cota de neu, amb la precipitació prevista al lloc on busqueu... BINGO! Teniu molts números (sempre segons el model WRF del meteocat) de poder veure neu!


Diumenge 19/01 a les 18h:

Imatge 2.- Cota de neu


Imatge 3.- Precipitació


Diumenge 19/01 a les 21h:

Imatge 4.- Cota de neu


Imatge 5.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 00h:


Imatge 6.- Cota de neu


Imatge 7.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 03h:


Imatge 8.- Cota de neu


Imatge 9.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 06h:


Imatge 10.- Cota de neu


Imatge 11.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 09h:


Imatge 12.- Cota de neu


Imatge 13.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 12h:


Imatge 14.- Cota de neu


Imatge 15.- Precipitació


Dilluns 20/01 a les 15h:


Imatge 16.- Cota de neu


Imatge 17.- Precipitació


Com veieu, en les hores de màxim fred (cota de neu baixa), la precipitació queda concentrada a les comarques del Nord-Est (Girona i Empordà) i al sud (Terres de l'Ebre). Per tant, esperem precipitació important en forma de neu per sobre els 200-400m en totes aquestes zones. En la resta, AQUEST model no marca quasi precipitació i per tant quedaríem fora del radi de precipitació. Tot i així, els models no ho tenen clar i possibilitats d'algun xàfec local degut a algun flux d'aire humit en alguna zona concreta podria ocórrer. Per tal que us feu una idea de la probabilitat de veure neu a tot Catalunya, us adjuntem un mapa que indica la possibilitat de veure neu que ha elaborat la AEMET (Agència Espanyola de Meteorologia) de cara al proper diumenge i dilluns:


Imatge 18.- Probabilitat de veure neu el proper diumenge segons AEMET


Imatge 19.- Probabilitat de veure neu el proper dilluns segons AEMET

Per tant, si tenim precipitació en les hores de màxim fred, podrem veure neu en cotes relativament baixes. Tingueu en compte que els models van variant ja que la posició final de la baixa que es col·Locarà al mediterrani que ens aportarà els vents humits i més càlids, és la que ens acabarà marcant la quantitat de precipitació total que acabi caient i ens marcarà les hores en les que tindrem màxim fred i per tant les hores en les que es podran produir precipitacions en cotes més baixes. És una lluita entre dues masses d'aire, difícil de pronosticar i amb sortides dels models que van canviant d'una sortida en una altra. Per tant, us aconsellem seguir-nos en les xarxes socials per tal d'estar al dia dels possibles canvis i afectacions finals que hi pugui haver.


A part de la neu, que possiblement sigui l'efecte més anecdòtic i esperat d'aquest episodi de pluges, haurem d'estar atents a la quantitat final de precipitació que ens espera després d'aquests dies, ja que la majoria de models ens marquen (i possiblement sigui la cosa més clara que tenen), que els acumulats de precipitació poden ser molt importants després d'aquesta llevantada de primeríssima categoria. Mireu els acumulats segons el model GFS:



Imatge 20.- Total precipitació de l'episodi segons GFS


Com veieu a l'extrem Nord-Est de Catalunya i sobretot a la zona del pirineu oriental, la precipitació fàcilment pot passar dels 280 litres en tot l'episodi. I... penseu que tot i que després s'imposi la massa d'aire més càlida, molt probablement per damunt dels 1200-1500m tot sigui neu i per tant els acumulaats de neu en cotes mitjanes i baixes pot ser MOLT MOLT MOLT important al Pirineu Oriental. Així que COMPTE amb les excursions i possibles allaus de neu en les zones amb tanta acumulació de neu. Us imagineu més de 1 metre de neu nova recent caiguda? És molt inestable! Mireu l'acumulat de neu segons GFS:



Imatge 21.- Acumulació de neu fins dimecres a les 7 del matí segons GFS


Finalment, tingueu compte del vent que començarà de component N-E canviant a llevant que bufarà a partir de demà diumenge fins dimecres, ratxes de vent molt importants, pròximes als 100km/h!



Imatge 22.- Ràfegues de vent segons model GFS



També vigileu amb les onades. Tindrem onades superiors als 6 metres en el Mediterrani!


En fi, molt de compte, tenim molts avisos del SMC alertant del temporal. Veurem com acaba tot plegat!



Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page