top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Nevades de demà i previsió del temps per als pròxims dies!


Demà ens creuarà un front que ens durà unes nevades lleugeres a tot el Pirineu que poden ser d'uns 15-20 cm a la cara nord, on perduraran fins dimarts al matí


Bona nit!


Quins episodis de pluja i neu hem tingut aquests dies. Litres i litres que hem anat sumant a tot el territori i que ens han fet superar els 1000mm anuals caiguts en moltes estacions meteorològiques del país. Però per als que esteu farts de tanta aigua i dies de pluja... tenim bones notícies! els pròxims dies, a partir de dimarts, deixarem enrere les pluges per a tot el territori ben be fins divendres! Però no anem ja a dimarts, comentem abans què passarà demà primer!


Demà ens creurarà un front desgastat provinent de l'atlàntic que ens deixarà un vent intens de nord i una mica de precipitació per tot el territori, res destacable, esperem pluges disperses de pocs litres des de primera hora del matí fins al migdia, més probables a la meitat oest de Catalunya. A partir de migdia, la precipitació solament es concentrarà al Pirineu, sobretot en la seva cara nord on la nevada pot ser més abundant que en la resta de la serralada. Fet el resum, anem a veure les causes i els aspectes més destacables d'aquest episodi:


1.- Precipitació:


La precipitació com hem dit serà escassa, tot i que al Pirineu, al tenir aire de nord és on s'acumularà més precipitació degut a la capacitat "retentora" que aquesta serralada produeix en els casos en que tenim vents de nord, afavorint el creixement de nuvolades en la seva cara nord degut a l'efecte palanca que aquesta serralada provoca.


La cota de neu oscil·lara al voltant dels 1000-1300 metres degut als -25 graus que trobem a 500 hPa (veure figura 1) i als 0 graus que trobem a 850 hPa (veure figura 2)



Figura 1.- Temperatura a 500 hPa on veiem una bossa de -25 graus que se'ns situa just a sobre fins a primeres hores de dimarts



Figura 2.- Temperatura a 850 hPa on veiem temperatures de fins a -4 graus al vessant nord del Pirineu (part francesa) i de 0 graus al vessant sud.


Ara us preguntareu dues coses: Com pot ser que al vessant nord tinguem temperatures de fins a -4 graus i al vessant sud de 0? Com és que la cota de neu s'ha calculat per als 0 graus a 850 hPa? No seria més baixa amb els -4 graus a 850 hPa? -> Us contesto a cadascuna d'aquestes preguntes:


Com pot ser que al vessant nord tinguem temperatures de fins a -4 graus i al vessant sud de 0?


Com el vent ve de nord aquest vent ens "advecta" (ens porta) aire més fred de latituds més elevades i un cop "xoca" amb el Pirineu, aquest aire no pot passar i per tant es crea com una bassa d'aire fred al vessant nord d'un aire que no pot passar. Al vessant sud per tant, aquest aire no pot arribar i per això allà és més alt. Una altra explicació més científica de la que us farem un post dedicat seria l'efecte Föhn que fa que al passar aquest aire per la serralada, aquest aire carregat d'humitat es "buida" i al descendre per l'altre costat de la serralada aquest no torna a assolir temperatures tant baixes a l'altre costat degut a aquesta pèrdua d'humitat. (en breus us farem post).



Com és que la cota de neu s'ha calculat per als 0 graus a 850 hPa?


Per sort o desgràcia, a Catalunya, la major part de Pirineu que tenim és cara sud de la serralada, amb excepció d'algunes parts de la Vall d'Aran i nord del Pallars/Andorra. Per això, degut al "generalisme" de la predicció parlem de la cara sud.


No seria més baixa amb els -4 a 850 hPa?


Evidentment. amb aquesta temperatura estariem parlant d'una cota de neu inferior als 600 metres! De fet... mireu per exemple aquesta sortida del model GFS per a la vessant nord del Pirineu Francès:


Figura 3.- Sortida GFS per al Pirineu Francès (cara nord). Font: meteo.pt


Si us hi fixeu, a l'última columna tenim la cota de neu, si està en color blau és que hi ha precipitació, si està en gris és que no hi ha precipitació. Com veieu, quan a la columna de T850 (Temperatura 805 hPa) tenim valors pròxims als -3 graus la cota de neu baixaria per sota dels 600 metres (llàstima que en aquell moment la precipitació serà inexistent!).


Així doncs, quina nevada esperem? Us deixo aquí els centímetres de neu esperats per als models AROME (figura 4) i ARPEGE (figura 5), com veieu difereixen una mica amb la quantitat, però en ambdós casos tenim nevades de més de 15 cm al nord!:)



Figura 4.- Neu acumulada segons el model AROME fins dimarts a les 7 del matí. Com veieu gruixos per sobre els 15 cm a les muntanyes del Nord de Catalunya. Destaquem també que al ser nevada de nord, a la vessant nord del Pirineu Francès l'acumulació serà superior als 30cm!




Figura 5.- Neu acumulada segons el model ARPEGE fins dimarts a les 11 del matí. Com veieu gruixos (tot i ser menors que el que ens diu AROME) estan per sobre els 15 cm a les muntanyes del Nord de Catalunya. Destaquem també que al ser nevada de nord, a la vessant nord del Pirineu Francès l'acumulació serà superior als 20cm segons aquest model!



2.- Vent:


Un altre punt que volem destacar és el vent de nord intens que tindrem. De fet, tal i com veieu en la figura 6, tenim diverses alertes segons meteocat amb perill 4/6 per fortes ratxes de vent a tot el Pirineu:



Figura 6.- Avisos per vent segons meteocat al Pirineu, Empordà i Terres de l'Ebre-Camp de Tarragona.



I ara una curiositat. Com és que el vent de nordafecta en els punts que ens indica el meteocat? Doncs per l'efecte barrera del Pirineu! Que ens desvia el vent majoritàriament per on troba escapatòria: Passat el Pirineu per la vall de l'Ebre (d'aquí que tinguem vent de mestral a l'ebre i camp de Tarragona) i per l'Empordà i mediterrani (d'aquí la tramuntana a l'Empordà). Crec que amb aquesta imatge-esquema us en podreu fer una idea ben bona:



Figura 7.- Efecte del Pirineu en el vent de nord i les escapatòries que troba aquest.


Un cop vist l'esquema... us poso el mapa net de fletxes meves, veureu com és claríssim aquest efecte!! (per cert, ja sabeu que isobàres juntes... és vent intens!;))



Figura 8.- Mapa net on es veu clarament el desviament del vent.



Es veu clar oi?




3.- I per als pròxims dies...

Bé, per als pròxims dies el que podem veure en el diagrama d'ensembles (figura 9) és una recuperació de temperatures per al Pirineu i sense precipitació prevista ben bé fins divendres (superant la mitjana climàtica de l'època (línia groga), és a dir... més calor del normal, però tampoc molta, no ens espantem!) moment en el que les temperatures tornarien a baixar i podríem tenir noves nevades (tampoc s'observa cap gran nevada). A partir de llavors... vosaltres mateixos, ja veieu que la cosa està molt dispersa encara!




Figura 9.- Diagrama d'ensembles per al Pirineu


Enfi, ja veieu que a partir de dimarts... temps anticiclònic, és a dir, nits fredes a les fondalades i migdies suaus. A gaudir-ho!




Bona neu i bona méteo,



Xavi (meteoXaró)

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page