top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Nou front amb pluges generals i nova nevada al Pirineu!

Un front fred provinent de l'atlàntic ens portarà precipitacions generals entre la tarda-nit de dilluns i matinada de dimarts. La cota de neu començarà alta (per sobre els 2000m) però ja entrada la nit de dilluns amb l'última fuetada del temporal caurà fins als 1400-1500m


Bona nit!!


No sortim d'un episodi de pluges i neu que entrem al següent. Us expliquem ràpidament què passarà:


Si mirem el diagrama d'ensembles per al Pirineu de forma ràpida veiem que a 850hPa ens entrarà una "bosseta freda" d'uns 3-5 graus i a 500hPa una bossa freda d'uns -25 graus (recordeu que 850 hPa podem considerar que són 1500m aprox i 500hPa són uns 5500m):



Imatge 1- Diagrama d'ensembles per al Pirineu


Si mireu el 3r gràfic (precipitacions) veureu que el màxim de precipitació correspon quan encara no ha baixat la temperatura (2 gràfics superiors) i per tant amb les temperatures de -17 graus a 500hPa i de 7 graus a 850hPa ens surt una cota teòrica d'uns 2000m. En canvi un cop ens entra de ple l'aire fred i tenim el mínim veiem que la cota de neu caurà fins als 1400m. Per tant el resum de neu i cotes seria aquest: A partir de mitja tarda de dilluns fins entrada la matinada de dimarts pluges intenses amb cota de neu alta (2000m), baixant a partir de la marinada de dimarts fins als 1400m amb restes de precipitació que podran deixar algun cm en aquestes cotes.


Però...on plourà més/on tindrem la nevada més important?


Per a veure-ho hem de fixar-nos com en l'episodi anterior amb els vents. Us deixem les previsions a nivell de superfície, 850hPa i 700hPa, on hi ha la major quantitat d'aigua al precipitar. Adivineu d'ón ve l'aire?



Imatge 2- Vent a nivell de superfície segons Arpege



Imatge 3- Vent a 850hPa segons model GFS




Imatge 4- Vent a 700hPa segons model GFS


Un cop vistes les imatges 2, 3 i 4... Veieu que el vent ve del Sud/Sud-Est? Veieu que tot va a parar al Pirineu, més aviat i més precisament a la cara sud del Pirineu i Prepirineu Occidental? I...si fem cas al post anterior...veieu que el màxim de nevada hauria de ser allà ja que és on "xoca" tot l'aire humit gràcies al gran recorregut marítim que té aquest abans d'entrar a Catalunya? Anem a veure els acumulats de neu on es produeixen en la Imatge 5:



Imatge 5- Acumulació de neu segons Arpege


Veieu que tota la cara sud del Pirineu i Prepirineu Occidental és on tenim més acumulats de neu? I en la resta...al xocar amb les muntanyes...és on es forma també la precipitació!


Mirem ara acumulats de pluja...




Imatge 6- Acumulació de pluja en tot l'episodi segons Arpege


Veieu que es compleix que els màxims acumulats es produeixen en la mateixa zona que deiem i en les zones on el vent és més potent i xoca amb les muntanes que troba al seu pas?


Així doncs, ja teniu el pronòstic explicat amb les seves causes per a demà i dimarts! Compte amb els desplaçaments i a gaudir de més aigua i neu!


Bona neu i bona méteo,


Xavi (meteoXaró)



13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page