top of page
  • Writer's picturemeteoxaro

Nou temporal de pluges i neu!

Un front que ens creuarà entre avui i demà al migdia ens deixarà pluges generals i una nevada abundant al pirineu (sobretot cara sud) amb cota de neu d'uns 1400-1800m


Bona nit!!


Just ens hem refet del temporal del passat cap de setmana i hem pogut fer el canvi d'armari que ens arriba un nou front de pluges i neu! Us expliquem a continuació el que esperem!


Com us hem avançat per les nostres xarxes socials, entre aquesta nit i demà esperem precipitacions generals i una nevada important al Pirineu fruit d'un front associat a una baixa que ens portarà vent del sud que al "xocar" amb el Pirineu deixarà el major gruix de neu a la seva cara sud



Imatge 1- Acumulats de precipitació fins divendres pel model WRF-ARW


Però com es formen aquests vents que afectaran la cara sud amb més intensitat que la cara nord? Us fem una breu explicació:


La formació d'una baixa a l'oest de Catalunya comportarà vents del sud que arrancaran des del mediterrani carregats amb aire humit i més càlid que entraran al nostre territori fins a xocar xocar amb el Pirineu. Aquest aire càlid al trobar-se amb un front fred i l'efecte palanca dels Pirineus tindrà molta facilitat per ascendir, saturar-se i formar grans nuvolades degut a la condensació del vapor de l'aigua i la facilitat dascens de l'aire càlid amb la massa d'aire més freda. A les imatges següents veureu la formació de la baixa i la direcció dels vents a totes les alçades segons el model GFS:



Imatge 2- Baixa en superfície situada al SW de catalunya que envia vents de component sud



Imatge 3.- Vent a 950hPa



Imatge 4.- Vent a 850 hPa




Imatge 5.- Vent a 700 hPa



Imatge 6.- Vent a 500 hPa


Veieu que el vent és tot de sud i en els mapes de 950 i 850 hPa (500 i 1500 m aprox) veiem que el vent es para a l'alçada dl'alçada del Pirineu?


En fi, degut al xocar amb el Pirineu per la cara sud, serà allà on acumularà més precipitacions ja que seran les zones amb més humitat a evaporar!


Finalment us deixem acumulats de precipitació i neu segons Arome i Arpege:



Imatge 7- Acumulació de precipitació fins dijous a les 00h segons Arome



Imatge 8- Acumulació de neu (cm) segons Arome fins dijous a les 00h



Imatge 9- Acumulació de precipitació segons Arpege fins dijous a les 00h



Imatge 10- Acumulació de neu (cm) segons Arpege fins dijous a les 00h


Enfi, bona regadeta i bona nevada!


Ens actualitzem!


Bona neu i bona méteo,


Xavi (meteoXaró)

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page